Mali mühür, resmi işlemlerin gizliliğine ve güvenliğine öncelik veren bir uygulamadır ve son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır. TÜBİTAK tarafından hazırlanmış bir e-dönüşüm uygulaması olan mali mühür, kurumsal bir e-imza türüdür ve kullanımı giderek artmaktadır. Bu nedenle, mali mühür nedir? Kimler kullanabilir? E-imza ile ne gibi farklılıkları var?
Günümüzde, birçok resmi işlem dijital platformlar üzerinden yapılabilir. Mali mühür de dijitalleşen dünyada elektronik kaşe olarak kullanılır ve kurumsal bir e-imza türü olarak da tanımlanır.
Ayrıca, mührün her üç yılda bir yenilenmesi gerektiği ve firmanın unvanında bir değişiklik olduğu takdirde, eski mührün geçersiz olduğu ve firmanın yeni unvanı ile tekrar mali mühür alması gerektiği unutulmamalıdır.
Mali mühür, şirketlerin tüm resmi evraklarında güvenliği ve gizliliği sağlamak amacıyla kullanılmaları gereken bir uygulamadır. E-belge uygulamalarında kaynağın inkar edilemezliği ve veri bütünlüğünün korunması nedeniyle, bu mührün kullanımı zorunludur.
Bir şirketiniz varsa ve elektronik fatura kullanıcısı olmak istiyorsanız, mali mühür sahibi olmanız gerekmektedir. Firma, Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine tanımlanabilmesi için elektronik fatura başvurusu sırasında bu mührü kullanır. Mühür kullanıcıları, kurumun yetkilisi olarak sisteme bildirilen kişilerdir. Yetkili kişilerde bir değişiklik yapılmak istenirse, bu durum ilgili birime bildirilmelidir. Ayrıca, yalnızca e-fatura kullanıcısı olmak için değil, aynı zamanda e-arşiv, e-irsaliye veya e-defter kullanıcısı olmak için de şirketinizin mali mührünün olması gerekmektedir.
Mühür için yetkili kişinin TÜBİTAK bünyesinde yer alan Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne form doldurarak başvuru yapması gerekmektedir. Doldurulan formdaki bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesinin ardından uygun görülen firmalara mali mühür verilir. İlgili mali mühür başvuru portalı sitesine erişmek için şu adrese tıklayabilirsiniz.
Mali mühür ve mali mühür sertifikası aynı terim olmak ile birlikte standart olarak 3 yıllık olarak oluşturulmaktadır. Mobil nitelikli elektronik sertifika olarak da tanımlanan sertifikanın fiyatları aşağıdaki gibidir:
Tüzel Kişi (Limited ya da Anonim Şirket için) | 590,00 TL (500,00 TL + KDV) |
Gerçek Kişi (Şahıs Şirketi için) | 413,00 TL (350,00 TL + KDV) |
Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne yaptığınız mali mühür başvurusu olumlu olarak değerlendirildiğinde, tarafınıza akıllı kart okuyucu sürücüleri verilir. Kurum, sürücü kurulumu konusunda şirket yetkililerine yardımcı olur. Akıllı kart okuyucu, kendine özel bir işlemcisi olan ve özel şifreleme tekniği sayesinde bilgi güvenliğini sağlayan özel kartlardır.
Mali mühür ve e-İmza, ayrı şeyler olmasına rağmen sıklıkla karıştırılır. Aralarındaki en önemli fark, e-İmza bir şahsa verilir ve ıslak imza yerine geçer; ancak mali mühür firmaya verilir. Şirketinizin türü bir şahıs şirketi ise elektronik fatura kullanıcısı olmak için yaptığınız başvuruda mali mühür yerine e-İmza kullanabilirsiniz.
💡Bu yazımızda Mali Mühür Nedir? Kimler Kullanabilir? konusunu ele aldık. İş hayatına atılmak isteyenlerin öncesinde profesyonel ekibimizden destek almak isterseniz web sitemiz üzerinden bizi inceleyebilir ve aklınıza takılan soru işaretleri için İletişim Formumuz, Telefon Hattımız üzerinden veya Canlı Destek üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Copyright © 2015 IFASTURK Mali Müşavirlik ve Denetim. Tüm Hakları Saklıdır.