Kosgeb Girişimcilik Programı Desteği Nedir?
2021-12-27 13:30:17          Kategori: KOSGEB GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI DESTEĞİ NEDİR ?

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI DESTEĞİ NEDİR ?


KOSGEB girişimcileri desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir yapıdır. Girişimciler için ilk etapta ofis kirası, kuruluş materyalleri, düzenli giderler, işçi ücretleri gibi standart giderleri desteklemek için varlığını sürdürmekteydi. Fakat yaklaşık 2 yıl önce girişimcileri üretici ve ticari işletme olmak üzere iki grupta değerlendirmeye başladı.
Geleneksel ve ileri girişimci desteği olmak üzere iki ana başlıkta desteklerini sürdürüyor.

KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı nedir ?

Üretim yapmayan her firmayı kapsayan bir girişimci destek programıdır. Bu program ile girişimciler şirketlerini kurma ve performans dönemlerinde destek alabilirler. Şahıs şirketi kuranlara 5.000 Türk Lirası, limited veya anonim şirketi kuranlara ise 10.000 Türk Lirası destek sunulmaktadır. Ayrıca istihdam artışı hedefleyen bir desteği daha bulunmaktadır. Buna göre şirketler ödedikleri SGK primlerini gün miktarına bağlı olarak ilk ve ikinci yıllarda destek alabilmektedirler.

KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı nedir ?

Üretim yapan veya ileri teknolojiyi kullanarak işletmelerini döndüren şirketleri kapsayan destek programıdır. Yine web sayfamızdaki Pratik Bilgiler/Şirketleşme sekmesinde bulunan faaliyet listesini detaylı olarak incelemenizi tavsiye ederiz. . Bu destek programında girişimciler, geleneksel girişimci destek programına benzer destekler bulabilmektedir. Yine şahıs şirketi kuranlara 5.000 Türk Lirası, limited veya anonim şirketi kuranlara ise 10.000 Türk Lirası destek sunulmaktadır. Ayrıca yine istihdam artışı hedefli destek olarak SGK primleri için girişimciler ilk ve ikinci yıllarda destek alabilmektedirler.

İleri Girişimci Destek Programı’nda farklı olarak ekipman-donanım-yazılım destekleri de yer almaktadır. Burada önemli olan faaliyet kodu olarak bilinen NACE kodlarıdır. Bu destek programına dahil olmak için NACE kodlarındaki yüksek teknolojili kodlardan birinde faaliyet göstermek gerekmektedir. Teknoloji miktarı olarak değerlendirilen gruplardan düşük ve orta düşük faaliyetler için 100.000 Türk Lirası, orta ve yüksek faaliyetler için 200.000 Türk Lirası, ileri teknolojili faaliyetler için 300.000 Türk Lirası destekler sunulmaktadır. Bu destekten faydalanmak için alınabilecek destek oranı yüzde 75 iken, yapılacak yatırımda alınacak ürünler yerli belgesine sahip üreticiden alınırsa destek oranı yüzde 90’a çıkmaktadır.

KOSGEB Girişimcilik Desteği almak için ne yapmak gerekir ?

KOSGEB destekleri açıkça ifadelerle çerçevesi çizilmiş desteklerdir. Bu destek programları için başvuru yapanın üç yıl süre ile vergi mükellefi olmamış veya herhangi bir limited ya da anonim şirkette yüzde 30’u geçmeyen ortaklığı bulunmamış olması gerekmektedir. Başvuran kişi bu şartları yerine getirebiliyorsa turkiye.gov.tr’den uygulamalı girişimcilik eğitimi katılımcı başvurusunu yapıp, online eğitimleri tamamlayıp, yine online olan sınavda başarılı olmalıdır. Bu şekilde belgeye sahip olabilir.

Burada önemli olan, girişimcinin şirketin kuruluşunu vermeden bu sertifikayı edinmesidir. Sertifika sahibi olmadan şirketin kuruluşu verilirse desteklerden faydalanılamaz. Belgenin edilinilmesi akabinde anlaştığınız mali müşaviriniz şirket kuruluşunu verebilir. Bu işlemin ardından ise oda kaydı gerçekleşmelidir. Faaliyetinize göre oda kaydınızın hangi odaya olacağı girişimcinin inisiyatifindedir. Herhangi bir odaya kaydı bulunmayanlar KOSGEB sistemine kayıt oluşturamazlar.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra KOSGEB sistemine kayıt süreci başlatılır. Tüm bu süreçlerde IFASTURK olarak uzman kadromuzla başınız ağrımadan hızlıca işlemlerinizi gerçekleştirebiliriz. Kayıt aşaması ve ardındaki süreçlerle ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2021-12-27 13:30:17          Category:


Yorumlar




Paylaş