ŞAHIS ŞİRKETİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
Şahıs şirketleri, tüzel şirketlere göre kurulum aşamasında ve yüksek gelir elde edilmediği durumlarda daha düşük maliyeti ve zaman ile emek açısından avantaj sağlar. Bu nedenle, girişimciler işlerini başlatırken şahıs şirketi olarak kurulum yapmayı tercih ediyor. Gelirlerinin artması durumunda ise Anonim veya Limited Şirket’e geçiş yapmayı düşünebilirler. Şahıs şirketi kurulumu diğer şirket türlerine göre oldukça basit ve hızlı bir şekilde gerçekleşse de, şirket kurulumu hakkında tecrübe sahibi olmayan birçok kişi için oldukça korkutucu ve soru işaretleri oluşturucu olabiliyor. Bu yazıda, sizin için şahıs şirketi kurulumu hakkında en sık sorulan soruları ve cevaplarını derledik.
Şahıs şirketi kurulumu için gereken evraklar nelerdir?
Nüfus cüzdanı, ikametgah ve noterden alınan imza beyannamesi ilk adımda yeterlidir. Daha sonra anlaşma yaptığınız mali müşaviriniz vergi dairesine gidip açılışınızı yapabilir.
Şahıs şirketi kurmak için bir işyerim olmak zorunda mı?
Müşterilerinize sunacağınız hizmet veya ürünün satışı/imalatı bir işyeri gerektirmiyorsa, bu büyük bir masraf olmadan yapılabilir. Ancak her şirketin bir faaliyet adresi bulunmak zorundadır. Bu zorunluluğu aşmak için dilerseniz yaşadığınız evi faaliyet adresiniz olarak gösterebilir dilerseniz normal ofislere kıyasla oldukça uygun fiyatlara bir sanal ofis kiralayabilirsiniz.
Home-office olarak yaşadığım evi faaliyet adresim göstereceğim, neleri gider olarak kaydedebilirim?
İşyeriniz yaşadığınız eviniz olacağından dolayı, evin elektrik, su, doğalgaz faturası, eğer işiniz gereği kullanıyorsanız internet faturası, temizlik giderleri, yiyecek giderleri gibi işinizle ilgili katlanmak zorunda olduğunuz bütün masraflarınızı gider olarak gösterebilirsiniz.
Şahıs şirketi kurarsam hangi vergileri ödeyeceğim?
- Damga Vergisi
- KDV (Katma Değer Vergisi)
- Eğer işyeriniz kira ise Stopaj
- Şirket sahibi olacağınızdan dolayı aylık Bağkur Prim ödemesi
- Çalışanınız mevcut ise çalışanınızın sigorta ödemesi
- Yıllık Gelir Vergisi (Bu vergi yıl içerisinde Geçici Vergi adıyla 4 taksit şeklinde ödenir.)
Sigortalı olarak çalışırken işyeri açabilir miyim?
Bir işyerinde sigortalı olarak çalışıyor olmanız şirket kurmanıza engel olmaz. Aksine sizin için daha avantajlı olacaktır. Halihazırda düzenli olarak 4/A sigorta priminiz ödendiği için 4/B yani Bağ-kur primi ödemek zorunda kalmazsınız.
Sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyordum, şahıs şirketi kurmak için ayrıldım. Bu durumda 4/B sigorta primlerini ödemeye başladığımda daha önce ödenmiş olan primlerim yanar mı?
Sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyordum, şahıs şirketi kurmak için ayrıldım. Bu durumda 4/B sigorta primlerini ödemeye başladığımda daha önce ödenmiş olan primlerim yanar mı?
Örneğin; şirket kurulmasından önce 1500 gün 4/A priminizin ödendiğini varsayalım. Emeklilik hesaplamasında bu 1500 günlük prim de dahil edilir ancak 4/A’lı olarak değil 4/B yani Bağ-kurdan emekli olursunuz.
Emekliyim, şahıs şirketi kurabilir miyim?
Emekli olmanız şirket kurmanıza engel teşkil etmez. Aksine, zaten emekli olduğunuz için halihazırda başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışanlar gibi 4/B prim masraflarından kurtulursunuz.
Şahıs şirketi kurmak için şirket adına bir banka hesabı açmak zorunda mıyım?
Şahıs şirketi olduğunuz için, şirketinizin üzerine bir banka hesabı açmanıza gerek yoktur. Kendi hesabınızı da şirketiniz için kullanabilirsiniz. Eğer limited ya da anonim şirket olsaydınız, o zaman şirketinizin üstüne bir banka hesabınız olması gerekirdi.
Şahıs şirketlerinde ortaklık kurulabilir mi?
Şahıs şirketlerinde ortaklık “adi ortaklık” adı altında olur. Vergi hesaplaması pay oranlarına göre her bir ortak için ayrı ayrı yapılır.
Şahıs şirketime ünvan ekleyebilir miyim?
Şahıs şirketleri mali müşavirlerce direkt isim soyisim şeklinde kurulur. Ancak, şirket sahibi dilediği taktirde vergi dairesine giderek bir dilekçe ile ünvan eklemesi yapabilir.
Şahıs şirketimi Limited veya Anonim Şirket’e çevirebilir miyim?
Şahıs şirketlerinin vergilendirme açısından görece düşük gelirlerde diğer şirketlere göre daha düşük maliyeti bulunmaktadır. Şahıs şirketleri elde ettikleri gelire göre vergilendirilmekte, yani daha düşük gelirler daha düşük vergi oranından, daha yüksek gelirler daha yüksek vergi oranından vergilendirilmektedir. Buna karşın, Limited ve Anonim şirketlerin vergi oranı gelire bağlı olmaksızın sabittir. Bu da düşük geliri olanlar için şahıs şirketini avantajlı hale getirirken, yüksek gelirlerde Limited ve Anonim şirketler daha avantajlıdır. Bu nedenle, kurulumunu şahıs şirketi olarak yapan birçok şirket sahibi gelirlerinin artmasının ardından şirketlerini Limited veya Anonim şirkete çevirmeyi düşünebilir.
Bu yazıda, şahıs şirketi hakkında en sık sorulan soruların cevaplarını derledik. Şahıs şirketi kurmak hakkındaki diğer yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Aradığınız sorunun cevabını yazımızda bulamadıysanız, dilediğiniz zaman web sitemizdeki chat üzerinden veya telefon numarasını arayarak bizlere ulaşabilirsiniz.
Yorumlar