ŞİRKET KURULUŞU NASIL YAPILIR ?
Günümüzde şirket kuruluşu birkaç günde tamamlanacak kadar kolaylaşmış olsa da başlangıç aşamalarında atlanmaması gereken noktaların altını çizmekte fayda var. Kuracağınız şirketin türüne bağlı olarak sermaye tutarı ve kuruluş süreçleri değişkenlik göstereceğinden kendi işinizi kurmaya karar verdiğinizde ilk olarak hangi tür şirket kuracağınızı belirlemeniz gerekir.
Ne kadar sermaye gerekir?
Şirket kurma işlemleri genellikle iki veya üç gün içinde tamamlanır. Şirketin ihtiyaç duyacağı nakit miktarı, sermayenin işletmenin hayatta kalabilmesi için yeterli olmasına kadar geçen sürede karşılanmalıdır. Daha fazla yatırım yapılacak, cihazlar alınacak veya büyük ithalatlar yapılacaksa, ileride ödemelerde sorun yaşamamak için daha fazla sermaye gerekecektir. Tek ortaklı bir girişim için sermaye büyüklüğü yaklaşık 10.000 TL civarında olabilir ve kira ve mali müşavir ücretleri hariç yaklaşık 1.500-2.000 TL civarında masraf çıkar.
Limited şirketler için minimum sermaye tutarı 10.000 TL iken, anonim şirketler için 50.000 TL'dir. Limited şirketlerin sermayesi yasal olarak belirlenir, ancak ödeme yapma zorunluluğu yoktur. Ancak, anonim şirketler için belirlenen sermayenin kuruluştan önce bankaya %25'inin yatırılması zorunludur.
Şirket kuruluşunda hazırlanması gereken belgeler nelerdir?
Şirket türüne, unvanına ve bunlara bağlı olarak şirket ortakları ile hisse tutarları belirlenmelidir. Şirket kuruluş yeri ve şirket temsilcisi de belirlendikten sonra kurucular tarafından hazırlanması gereken belgeler aşamasına geçilir.
Şirket kuruluşu için tüm ortaklar tarafından hazırlanması gereken belgeler arasında;
- Kimlik fotokopisi,
- İkametgah,
- Kira Kontratı,
- Vesikalık fotoğraf (İl bazında değişiklik göstermekte bazı Ticaret Odaları istememektedir.),
- Anonim şirketler için sermayenin asgari bloke tutarının yatırıldığına dair banka yazısı
Belge işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru ve onay süreci başlar. Onay sürecinin ardından faaliyet belgesi, sicil tasdiknamesi ve tescil yazısı bağlı bulunan Ticaret Odasından alınabilmektedir.
Hangi Şirket Türü Seçilmeli?
Şirket türünün "Limited" veya "Anonim" olması, getirdiği sorumluluklar ve avantajlar açısından farklılık gösterir. Limited ve anonim şirketler genel olarak birbirlerine benzer, ancak bazı farklılıkları vardır. Örneğin, sınırsız sorumlulukları nedeniyle limited şirketlerin minimum sermaye tutarından dolayı avantajı vardır. Ancak, limited şirket ortaklarının sorumlulukları sınırsızdır.
Anonim şirket ortakları, yatırdıkları sermaye kadar sorumludur. Limited şirketlerde hisse değişimi noter aracılığıyla gerçekleşirken, anonim şirketlerde bu gereklilik yoktur. Anonim şirketlerde hisselerin satışında değer artış kazancı olduğunda bazı teşvikler mevcuttur.
Kayıt işlemlerine başlamadan önce, size bir mali müşavir seçmenizi öneririz. Mali müşavirinizle birlikte şirketinizin faaliyet konuları üzerinde geçerek en uygun şirket modeline karar verebilirsiniz. Yönetim, ortaklık yapısı, sermaye vb. konuları da görüşmek önemlidir. Unutmayın ki şirket sahibi olarak, şirketi siz yöneteceksiniz ve birçok yükümlülüğünüz olacak.
Limited mi anonim mi konusunda karar veremediyseniz, "Limited-Anonim Şirket Kuruluşu" yazımıza göz atabilirsiniz.
Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenler
- Şirket tipine karar verdikten sonra, kurulum için yapmanız gereken iki tescil işlemi vardır: ilgili Ticaret Odası'na kayıt yaptırmak ve ilgili vergi dairesinden mükellefiyet açtırmak.
- Öncelikle, şirket merkezi olarak belirleyeceğiniz adresi belirlemeniz gerekiyor. Kira kontratı yaptıktan sonra müşavirinizle şirket ana sözleşmesini hazırlamalısınız. Bu aşamada, dikkat etmeniz gereken noktalar vardır: şirket ünvanı ve NACE kodu gibi. Ana sözleşme hazırlandıktan sonra, bu ana sözleşme üzerinden mali müşavirinizle birlikte geçmelisiniz. Ana sözleşme Mersis sistemi üzerinden hazırlanacaktır. Potansiyel vergi numarası da bu aşamada sistem üzerinden verilecektir.
- Ardından, noter işlemlerini halletmeniz gerekiyor. İlk olarak, noterde basılacak ana sözleşmenin altına imzanızı atmanız ve mali müşavire şirket kurma yetkisini vermeniz gerekiyor. İTO'dan randevu alarak gerekli imzalar atılabilir, ancak bunu tavsiye etmem; çok zaman alabilir.
- Noter onaylı ana sözleşme ve sistem üzerinden alınan potansiyel vergi numarasıyla bankada şirket adına hesap açtırmanız ve sermayenin ¼'ünü bu hesaba yatırmanız gerekiyor. Bu para, şirketiniz kurulana kadar banka tarafından bloke edilir. Şirketiniz kurulduktan sonra blokaj kalkacak ve paranızı kullanabileceksiniz. Eğer kuracağınız şirket limited şirket ise, bankada hesap açılması ve bu hesaba sermaye yatırılması işlemine gerek yoktur.
- Şirket kaydı için müşaviriniz artık ilgili ticaret odasına gerekli evrakları içeren dosya (dilekçe, kuruluş beyannamesi, ana sözleşme, banka blokaj yazısı, rekabet fon ödemesi vb.) ile birlikte başvuruda bulunabilir. Evraklarınızda herhangi bir eksiklik yoksa, Ticaret Odası tescil işlemlerini bir iki gün içinde tamamlayacaktır.
- Ticaret Odası'na şirketiniz kaydedildiğinde, ikinci kez notere gitmeniz gerekecek. Bu sefer kurulan şirketin imza sirkülerini hazırlatmak için imza atacaksınız. Şirket yetkilisi olarak mali müşavirinize noterden mali müşavirlik vekaleti vereceksiniz. Ayrıca vergi dairesi başvurusu için de yöneticiler, kimlik veya nüfus cüzdanlarını noterde onaylatıp, noter onaylı suretleri de mali müşavirine teslim etmesi gerekir.
- Mali müşaviriniz, şirketin onaylı resmi defterlerini Ticaret sicilden teslim alacak ve vergi dairesi kaydı için dilekçe ile başvurarak, gün sonunda şirketinizin vergi levhasını çıkaracaktır. Vergi dairesi, şirketinizin bulunduğu adrese yoklama memuru gönderecek, yoklama memuru şirket adresini ziyaret edecek ve yoklamada sizin bulunmanızı ve yoklama tutanağını sizin imzalamanızı isteyecektir. Yoklama memuru sizi adreste bulamazsa, yeniden yoklama talebinde bulunmanız gerekecek.
Şirket kurmak isteyenler ne yapmalıdır ?
Şirket kurmaya karar verildiğinde süreç boyunca size yardımcı olabilecek uzman bir mali müşavir ile hareket etmeniz kuruluş işlemlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz yönlendirmelerin profesyonelce gerçekleşmesini sağlar. Kulaktan dolma bilgilerle işe başlamak bulunacağınız sektörün vergilendirme süreci, ticari faaliyetleriniz boyunca dikkat etmeniz gerekenler ve kuruluş sonrasındaki muhasebe işlemlerinizin takibi gibi konularda zorlanmanıza neden olur. IFASTURK, yıllara dayanan tecrübesiyle girişimci adaylarının yanında olarak şirket kuruluşu hakkında detaylı bilgilendirme yapar, süreç takibi gerçekleştirir.
İlgili Yazılar:
- Şirket Kurulumu Hakkında Her Şey
- Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı? Şahıs, Limited, Anonim
- Şahıs Şirketini Anonim veya Limited Şirkete Dönüştürmek
- Limited Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?
- Online Şirket Nasıl Kurulur ?
- Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Şahis Şirketi Kurmak Ne Kadar Tutar?
- Şirket Kurulumu
- Limited Şirket ve Anonim Şirket Kuruluşu
- Hangi Tür Şirket Kurmak Daha Mantıklı?
- Yabancı Ortaklı Şirket Nasıl Kurulur?
- Kurye Şirketi Kurmak, Motorlu Kurye'nin Kazancı
Yorumlar